L’altre dia, en una sessió que em vaig tractar amb kinesiologia, em va sortir, l’emoció  «perfeccionista«, ja la paraula en si, em fa que me’n encongeixi, igual que hi han frases que em creen cert rebuig, hi han paraules que també, i aquesta es una de elles.

Estic cansat de sentir a consulta la creença de moltes persones que es pensen que el seu mon gira en torn d’elles, pel fet de que els demés no fan les coses com elles creuen que s’han de fer, i son fets ben simples, com el planxar una camisa o fer una truita de patates.

Això que dic sembla banal inclòs estúpid, però se que succeeix moltes vegades al dia a dia de les persones. Argumenten amb tot tipus d’exemples i raonaments que troben, perquè se’ls hi doni la raó, i malgrat trobar-se a consulta, amb un professional, segueixen justificant aquell fet o comportament perquè se’ls hi digui que es correcte el que han fet, i si no es així i si troben que no els hi dones la rao, s’estimen mes deixar la teràpia, i seguir patint els desordres familiars i mentals, que obrir les mires i admetre, que, potser, que igual, estan equivocades, que tot es pot fer d’un altre manera, que la seva creença es l’única autentica i l’única que serveix.

Fa un anys, no molts, però si un quants, (i encara em queda un caliu dintre), jo també era d’aquests tipus de persones, no perfeccionistes, però si dels que: «això s’ha de fer així perquè es el que s’ha fet tota la vida i punt», o be «això s’ha de fer així perquè jo ho se», sense escoltar als altres, inclòs, exercir i exigir que l’únic que te la rao soc jo i els demés no saben del que estic parlant.

Admetre això es dur, adonar-se que el que estàs fent o dient, i voler imposar-ho, tinguis la rao o no (sempre des-de el teu punt de vista), es menys preuar als demès, i això diu el tipus de persona que ets; intransigent, egocèntric, neci, sorda, no se amb quin adjectiu descriure-ho, però, si que se que perfeccionista no ho es, senzillament es de persona que no empatitza i creu que la perfecció es ella en si mateixa, i això no existeix.

Vulguem o no, necessitem dels demès i les seves opinions, per tenir altres punts de vista, perquè no tots ho veiem igual i amb la diversitat està la riquesa i el poder assolir les metes que volem, no per ser feliços, si no, per poder gaudir d’un dia a dia amb salut i tranquil·litat.


2 commentarios

Ariadna · 17/09/2016 a las 8:23 pm

M’agrada molt aquest escrit, pare. Primer, perquè es veu el canvi d’opinió amb el pas del temps, i això ho hem parlat més d’un cop, el canvi, el ser i deixar de ser, o el πάντα ῥεῖ d’Heràclit. I segon, perquè penso igual que tu: és molt més interessant i enriquidor discutir diferents punts de vista amb algú que no imposar el teu propi. Mai se sap si algú pot canviar d’opinió.
La meva professora de llatí sempre deia que la paraula «perfecció» ve del llatí «perfectio» que vol dir que una acció ja és feta del tot, per complet, és a dir, acabada. I el seu consell, que tant m’ha fet pensar, era: «No vulgueu ser perfectes perquè llavors estareu acabats».

D’altra banda, molta gent té pensaments com «això és així perquè s’ha fet tota la vida», però no he estat mai d’acord. Em considero més liberalista, com Stuart Mill, que defenia la minoria, i per tant, el que s’ha fet «tota la vida» no ha de ser el correcte per força. De la diversitat ha sorgit l’evolució, de genis com Einstein, Mozart… persones que no pensen -pensaven- ni són -eren- com la resta. Per tant, sempre val la pena sentir altres opinions, així és com les persones creixen: amb una ment oberta.

I per últim, deixaré un fragment d’un antic poema, Ítaca de Konstantinos Kavafis, que em sembla idoni per aquest escrit, ja que viatjar, conèixer i veure, et converteixen en una persona molt més tolerant:

«Has de pregar que el camí sigui llarg.
Que siguin moltes les matinades d’estiu
que, amb quina delectança, amb quina joia!
entraràs en un port que els teus ulls ignoraven;
que et puguis aturar en mercats fenicis
i comprar-hi les bones coses que s’hi exhibeixen,
corals i nacres, mabres i banussos
i delicats perfums de tota mena:
tanta abundor com puguis de perfums delicats;
que vagis a ciutats d’Egipte, a moltes,
per aprendre i aprendre dels que saben.»

Anna · 20/04/2018 a las 10:47 am

Com fa pensar tot plegat!!!
El títol ja diu molt. L’esment a les creences limitants també diu molt. La reflexió sobre la riquessa de la diversitat encara aporta més. La importància de la tolerància.
I la conexió amb el viatge a Itaca que tantes vegades he escoltat feta cançó.
…i em fa recordar una frase, de no recordo qui, que ja fa temps que està present a la meva vida: «La bellessa de la imperfecció.»
Gràcies.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Abrir chat
Powered by